Konu : abdest ayakları yıkamak

Soru : "Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklerle ellerinizi yıkayın, başlarınızı mest edin ve her iki topuğa kadar da ayaklarınızı." (Maide, 6) sorum şu ki; ayette apaçık ayakların mest edilmesinden bahsediyor ama bizler yıkıyoruz, neden?

Cevap :

ve aleyküm selam


Söz konusu Mâide Sûresi 6. ayetinin meali şu şekildedir: “Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzünüzü ve ellerinizi dirseklerinizle beraber yıkayın, başınızı meshedin (ıslak elle silin) ve ayaklarınızı da topuklarınızla beraber yıkayın...”


Âyeti kerimede geçen “vemsehû biruûsiküm ve ercüleküm ilel ka’beyn" bölümündeki “ercüleküm” kelimesi, lâmın kesriyle de fethiyle de okunmuştur. Kesriyle okuyan, “ercüleküm” kelimesini hemen kendinden önceki “biruûsiküm” kelimesine atfetmiş olur. Bu takdirde mânâ: “meshediniz başlarınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı” demektir. Bu durumda ayakları meshetmek farz olur, yıkamak değil. Soruda tercih edilen tercüme budur ve şii mezheplerinin tercih ettiği bir manadır bu.


Ehl-i Sünnet ise “ercüleküm” şekildeki kıraati tercih etmiştir ki bu kıraat (ercüleküm), gramer kurallarına da en uygun olandır. Zira Arapça’da söz, uzak harf veya âmile değil, yakın harf veya âmile bağlanır. Kaldı ki Peygamberimizin (s.a.s) abdest alırken ayaklarını üçer kez yıkadığına dair pek çok hadis mevcuttur.