Muridan
Kitabu'l- Envâr

Kitabu'l- Envâr

 Yazar: İsmâil Hakkı BURSEVÎ

 İnsan Yayınları

 Fiyatı: 7,70 TL.

 Çeviren: Naim Avan
 Yayın Yılı: 1999
 3. Hm. Kağıt
 176 sayfa
 14x21,5 cm
 Karton Kapak
 ISBN:9755742468
 Dili: Türkçe

 Osmanlı dönemi tasavvuf düşüncesi, gerek ortaya çıkan türlü akımlar ve gerekse yetiştirdiği tesiri çağlar ötesini aşan mütefekkir mutasavvıflar açısından son derece câlib-i dikkattir. İsmail Hakkı Bursevî de bu coğrafyanın 120 eser vermiş bir değeri, velüd bir müellifidir.

 Bursevî kendini zahiri ve batını ilimler bakımından çok iyi yetiştirmiş, müteşerri bir mutasavvıftır. XVIII. yy. da Osmanlı Devleti'nin bütün müesseselerinde yaşanan çöküş, tekkelerde de başlamış, ehil olmayan kimseler kendilerini ilan etmişlerdir. Bursevi bu tür şeyhlerin müteşeyyih, onlara tabi olan müridlerin de merid olduklarının belitmiş ve buna şiddetle karşı çıkarak, kalemi ve kelâmı ile bu çöküntüyü durdurmaya çalışmıştır. Kitabü'l-Envâr'ında tasavvufun birçok konusuna temas etmiş, bunları değişik babalar altında vermiştir. Zaten kitabın ismi de bu babları çağrıştırmaktadır. Eserde 99 bab vardır.

 Her bab bir nur kabul edilirse bu bablar Envâr'ı oluşturmaktadır. Bursevi bu bablarda; mürid, nefs ve mertebeleri, şeriat, tarikat, hakikat, zâhir-bâtın, fakr, fena, baka, kabz, bast, marifet, yakin, sekr-sahv, aşk-muhabbet, mücahede, müşahede, mükaşefe, zikir, vahdet-i vücud gibi tasavvufî kavramları ele almaktadır.

Top