Muridan
Hılfu'l-Fudûl’ün Gerçekleştirdiği Bazı Faaliyetler

Hılfu'l-Fudûl’ün Gerçekleştirdiği Bazı Faaliyetler

Hılfu'l-Fudûl (Erdemlilerin Yemini) Topluluğu, hukukun güçlüden yana olduğu, hak ve adaletin vicdanlara bırakıldığı câhiliyye döneminde kurulan bir nevi gönüllü yargı ve kolluk kurumudur. Peygamberimiz bu topluluğa 21 yaşında katılarak toplumun ıslahı yolunda önemli bir katkıda bulunmuştur.

 

Hılfu'l-Fudûl’ün İslâm’dan önce ve sonra gerçekleştirdiği bazı faaliyetler:

Yemenli Zübeyd kabilesinden bir tüccar Mekke’ye mal getirmiş ve belirli bir fiyat karşılığında Mekke ileri gelenlerinden Âs b.Vâil es-Sehmî ile pazarlık yapıp malı teslim etmişti. Ancak Âs b.Vâil borcuna sadık kalmayıp oldukça düşük bir para teklif ederek satıcıyı oyalamış, daha sonra da borcunu inkâr... Yemenli birçok kişiden yardım istediyse de... Sonunda lfu'l-Fudûl mensupları topluca Âs b. Vâil’in yanına giderek Yemenli tüccarın alacağını tahsil ettiler.

Yemenli bir tâcir, kızı ile birlikte hac için gelmişti. İleri gelenlerden Nübeyh b. Haccâc kızı zorla babasının elinden alıp evine götürdü. Adam çaresizlik içinde Kâbe’ye gidip:

“Yetişin ey lfu'l-Fudûl mensupları, yardım edin!” diye bağırdı. Çok geçmeden hareket mensupları kılıçlarını çekmiş olarak geldiler ve kızı kurtardılar.

İslâm döneminde Erâş kabilesine mensup bir tacirin Mekke’ye getirdiği bir deve yükü malı satın alan Ebû Cehil parasını ödemedi. Peygamberimiz, ta­cirle birlikte Ebû Cehil’in evine kadar gitti ve sonucu merakla bekleyen müşrikin şaşkın bakışları arasında tacirin hakkını ondan aldı.

Yemenli bir tüccarın malınaoldukça düşük bir fiyat biçen EbûCehil diğer tüccarların da ondan alışverişyapmasına engel oldu. Durumdan haberdar olan Peygamberimiz, üç deve yükü malıtacirin istediği fiyattan satın aldığı gibi, EbûCehil’i bularak Hılfü’l-fudûl’u hatırlattıve aynı şeyi bir daha yapmamasını söylediler.

Top