Muridan
Peygamber Aşığı Hz. Sevban

Peygamber Aşığı Hz. Sevban

Peygamber âşıklarından Hz. Sevban (r.a), Allah Rasulü’nü delicesine sever ondan bir an olsun ayrılmazdı. Bir gün huzur-u saadete vardığında rengi kaçmış bitkin bir haldeydi. Üzüntüsü her halinden belli oluyordu. Efendimiz (s.a.s) onu bu halde görünce sordu, “Sana ne oldu böyle ya Sevban!” diye. Sevban (r.a) şöyle cevap verdi.

 

Peygamber âşıklarından Hz. Sevban (r.a), Allah Rasulü’nü delicesine sever ondan bir an olsun ayrılmazdı. Bir gün huzur-u saadete vardığında rengi kaçmış bitkin bir haldeydi. Üzüntüsü her halinden belli oluyordu. Efendimiz (s.a.s) onu bu halde görünce sordu,

“Sana ne oldu böyle ya Sevban!” diye.

Sevban (r.a) şöyle cevap verdi.

“Ya Rasulallah ne hastayım, ne de rahatsızım. Ancak seni bir süre görmediğim zaman böyle oluyorum. Seni çok seviyor, seni görünceye kadar kendimi yalnız ve garip hissediyorum. Sonra ahireti hatırlıyorum. Orada ya seni göremezsem, diye korkuyorum. Çünkü biliyorum ki sen orada nebilerle birlikte olacaksın. Ben cennete girsem bile, senden daha düşük bir makamda olacağım. Bunun için muhtemel ki seni göremeyeceğim. Cennete Giremezsem zaten hiç göremeyeceğim. Bu duygu beni kahrediyor Ya Rasulallah!” diyordu.

Bunun üzerine:

“Kim Allah ve Rasulüne itaat ederse, işte onlar Allah'ın kendilerine lutuflarda bulunduğu peygamberler,sıddıklar ve salih kişilerle beraberdirler.Onlar ne güzel arkadaştır.”mealindeki Nisa suresinin 69. Ayet-i kerimesi nazil oldu.

Allah Rasulü'ne olan aşkı, Efendimize karşı saygı konusunda onu çok hassas duruma getirmişti.

Bırakın kendisini başkalarının dahi Efendimize karşı en küçük saygısızlığına asla tahammülü yoktu. Hz. Sevban (r.a) anlatıyor:

“Bir gün Allah Rasulü'ne (s.a.s) yahudi âlimlerden biri geldi.

‘Esselâmü aleyke ya Muhammed!’ dedi. Onu şiddetli bir şekilde ittim. Neredeyse düşecekti. Yahudi âlimi ne olduğunu anlayamamıştı. Bana hayretle:

‘Niçin itiyorsun?’ diye sordu. Ben de:

‘Rasulallah demediğin için’ dedim. O da:

‘Biz bunu kabul etseydik zaten Müslüman olurduk. Biz onu ailesinin kendisine vermiş olduğu isimle çağırırız’ dedi. Allah Rasulü:

‘Evet ailemin bana verdiği isim Muhammed’dir’ dedi.”

 

Sahabenin Peygamber Aşkı

Dr Hilal Kara - Abdullah Kara

Top