Muridan
Berat Kandili

Berat Kandili

Berat; kelime olarak günahlardan, borçlardan ve cezadan kurtulmak anlamına gelir. Dini anlamda ise; birçok dini, ahlaki güzelliklerin yaşandığı, rahmet ve mağfiret mevsimi, mübarek Ramazan ayına adım adım yaklaştığımızı müjdeleyen, kutlu bir gecenin adıdır.

Berat kandili; müslümanların sınırsız af ve mağfiret sahibi olan Allah’a sığınarak günahlardan arınacağı, ilahi lütuf ve bereketlere ulaşabilme fırsatını yakalayabileceği müstesna zaman dilimlerinden biridir.

Berat kandili, toplumsal hayatımızı düzenleyen ilahi af ve mağfiretin bol olacağı, tevbe ve istiğfarlarımızın kabul göreceği, milli birlik ve beraberliğimizin pekişeceği, kardeşlik duygularımızın coşacağı bir gecedir.

Berat gecesi; İnsanoğlunun kulluk bilinciyle kendisiyle hesaplaşarak, bir yıl boyunca yaptıklarının ve yapamadıklarıyla yüzleşmesinin, kötü huylarından dolayı af dilemesinin zamanıdır. Nitekim Yüce Allah (c.c) Zümer suresinin 53.Ayet-i kerimesinde; “Ey kendilerine kötülük edip, aşırı giden kullarım, Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz O çok bağışlayan, çok merhamet edendir.” (Zümer, 39/53) buyuruyor.

Yüce Allah bu gecede, el açıp yakaran kullarına, rahmetini indirecek, rızık ve şifa kapılarını açacak, nimetlerinden faydalandıracaktır. Konuyla ilgili olarak sevgili Peygamberimiz (s.a.s): “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin. Gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Allah bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve yok mu tevbe eden tevbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen rızık vereyim. Yok mu başka isteği olan onu vereyim.”("İbn Mâce, İkâme, 191) diye buyurmuşlardır. Bu çağrılar bizi uyandırmalı, ümitlerimizi canlı tutmalı, bundan sonraki yaşantımızda daha dikkatli olmamızı sağlamalıdır.

Allah (c.c), Nûr Suresinin 31. ayet-i kerimesinde: “Ey mü’minler! Hepiniz Allah’a tevbe ediniz ki felaha eresiniz.” (Nûr, 24/31) buyurarak hem dünyada hem de ahirette mutlu olmanın yollarını gösteriyor.Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şu hadis-i şerifine kulak verelim; “Bir kul can çekişmeye başlamadığı sürece, Allah onun tövbesini kabul eder.” (Tirmizi, Deavât/98)

İlahi rahmete fazlasıyla mazhar olduğumuz bu gecede Allah’a, ailemize, çocuklarımıza, çevremize, milletimize ve tüm insanlığa karşı olan görev ve sorumluluklarımızı yeniden hatırlayalım. Bu kandil vesilesiyle başta ana babamızın, aile efradımızın, akrabalarımızın, komşu ve arkadaşlarımızın kandillerini tebrik edelim. Hatırlarını sorarak hayır dualarını alalım.

Kırgınlık ve dargınlıklarımız var ise son verelim. Çevremizde fakir, kimsesiz ve yardıma muhtaç kimseleri hatırlayıp gerekeni yapalım.

Bu duygu ve düşüncelerle mübarek Berat Kandilinizi tebrik eder, insanlığın barış, huzur ve saadetini, bütün mü’minlerin de tevbe ederek arınmasına ve affına vesile olmasını yüce Mevla’dan niyaz ederiz.

Top