Muridan
Bir Olay - Dr. Durak PUSMAZ

Bir Olay - Dr. Durak PUSMAZ

Allah´ın sonsuz rahmet ve merhameti hususunda Peygamber Efendimizle bir kadın arasında cereyan eden aşağıdaki konuşmaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu konuşmaya şahit olup bize nakleden Hz. Ömer´in oğlu Abdullah ´tır. O şöyle anlatıyor:

 

Bir gazvede Resulullah ile beraberdik. Bir kavme rastladık. Resûlullah (s.a.v.):
“-Bu kavim kimlerdir?” buyurdu. Onlar:
“-Biz Müslümanlarız.” Dediler.
Orada tandırını yakmaya çalışan bir kadın ve yanında bir oğlan çocuğu vardı. Tandır iyice tutuşup alevleri yükselince kadın Resulullah´ın yanına geldi ve:
“-Sen Allah´ın Resulü müsün?” dedi. Resulullah:
“-Evet” dedi. Kadın:
“-Anam babam sana feda olsun, söyle bana; Allah erhamu´r rahimin/merhametlilerin en merhametlisi değil midir?” dedi. Efendimiz:
“-Evet O,  erhamu´r rahimindir, merhametlilerin en merhametlisidir” buyurdu. Kadın sormaya devam ederek:
“-Allah´ın kullarına olan merhameti, annenin çocuğuna olan merhametinden daha çok değerli midir?” dedi. Efendimiz:
“-Evet daha çoktur” buyurdu. Kadın:
“-Şüphesiz bir anne çocuğunu ateşe atamaz. (Merhametlilerin en merhametlisi olan Allah kullarından bir kısmını nasıl ateşe atar?) dedi.
Resulullah başını eğerek ağlamaya başladı. Sonra mübarek başını kaldırarak:
“-Allah kullarından iman etmemekte ısrar eden, Allah´a karşı gelmekte direnen ve “la ilâhe illallah/Allah´tan başka hiçbir ilah yoktur” demekten çekinen kimselerden başkasına azap etmez buyurdu. (İbn-i Mace, Zühd, 35/II, 1436)
Evet Allah´ın rahmeti sonsuzdur, sınırsızdır. Kullarına ve bütün yaratıklarına o sonsuz rahmet ve merhametiyle muamele eder, kullarının da merhametli olmasını ister. Beled sûresinin 17-18´inci ayetlerinde şöyle buyurur:
“Sonra da iman edenlerden olup birbirine sabrı tavsiye edenlerden, birbirine merhameti tavsiye edenlerden olanlar var ya, işte onlar ahiret mutluluğuna erenlerdir.”
Peygamber Efendimiz de hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:
“Sizler yerde olanlara merhamet edin ki gökte olanlar da size merhamet etsin”(Tirmizi, Birr, 16)
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez.”(Tirmizi, Birr, 16)
“Merhamet, yani acıma duygusu ancak bedbaht olanlardan alınır.” (Tirmizi, Birr, 16)
“Siz başkalarına merhamet ediniz, acıyınız ki size de merhamet edilsin.” (Aclûni, Keşfü´l hafa, I, 110)
Maraz, hastalık demektir. Bir atasözümüzde: “Merhametten maraz doğar” denilmiştir. Merhamet genel olarak iyidir. İnsan, kendisine karşı suç işleyenler merhametinden dolayı affedebilir, ama topluma karşı suç işleyenlere karşı merhametle yaklaşmak kötü sonuçlar doğurur. İşte yukarıdaki atasözümüzde bu husus vurgulanmaktadır.
Yüce Rabbimiz bir ayet-i kerimede:
“Azabım var ya, dilediğim kimseyi ona uğratırım. Rahmetim ise her şeyi kuşatmıştır.”(A´raf Suresi, 7/156) buyurmaktadır.
Yine Kuran-ı Kerimde meleklerin, tövbe edip Allah´ın dinine uyanlara şöyle dua ettiklerini öğreniyoruz.:
“Ey Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O halde tövbe edenleri ve senin yoluna uyanları bağışla ve onları cehennem azabından koru.” (Mü´min Suresi, 40/7)
Peygamber Efendimiz de bir kutsi hadiste Allah Teala´nın şöyle buyurduğunu söylemiştir:
“Şüphe yok ki ben Allah´ım. Benden başka hakiki ma´bud yoktur. Rahmetim gazabımı geçmiştir. “Allah´tan başka ilah yoktur, Muhammed de Allah´ın Resulüdür” diye şehadette bulunan kimse cennete girecektir.” (H. Hüsnü Erdem, İlahi Hadisler, s.10)
Peygamber efendimiz başka bir rivayette de:
“Rahmetim gazabıma üstün geldi”(Buhari, bed´ül halk, 1; Tecrid-i Sarih Tercemesi, II,6) buyurmuştur.
Bütün bunlardan anlaşılmaktadır ki İslam dini rahmet ve merhamet dinidir. Yüce Allah da sonsuz rahmet ve merhamet sahibidir. Kur´an-ı Kerim´de Allah´ın rahmet ve merhametini ifade eden pek çok ayet-i kerime vardır. Öyle ki Kuran´da 321 yerde rahmet kökünden türeyen kelimeler geçmektedir.

Top