Muridan
Hırka-i Şerîf'in Tarihçesi

Hırka-i Şerîf'in Tarihçesi

Peygamber Efendimiz’e ait İstanbul’da 2 tane hırka bulunuyor. Efendimiz'in (s.a.s) miraca çıkarken üzerinde bulunan Hırka-i Şerif, O'nun vasiyeti üzerine Hz. Ali ve Hz. Ömer tarafından Veysel Karanî’ye verildi.

 Peygamber Efendimiz’e ait İstanbul’da 2 tane hırka bulunuyor.

 Biri Topkapı Sarayı’ndaki Hırka-i Saadet veya Bürde-i Saadet diğeri ise Veysel Karani’ye verilen ve miras yoluyla günümüze kadar gelen Fatih’teki Hırka-i Şerif Camisi’nde korunan Hırka-i Şerif.

 Efendimiz'in (s.a.s) miraca çıkarken üzerinde bulunan Hırka-i Şerif, O'nun vasiyeti üzerine Hz. Ali ve Hz. Ömer tarafından Veysel Karanî’ye verildi.

 Hırka-i Şerif, Veysel Karanî evlenmediği ve çocuğu olmadığı için ölümünden sonra kardeşi Şihabeddin el-Üveysî’ye geçmiş ve 1500 yıllık emanet bugün Veysel Karanî’nin 57. kuşak torunu olan Haşim Köprülü’ün eşi Nuriye Köprülü’nün 2005 yılında vefatı üzerine, kızı Gülay Köprülü’ye intikal etmiştir.

 Aile, 1600′lü yılların başında Sultan I. Ahmed’in daveti üzerine İstanbul’a geldi ve Hırka-i Şerif, Şükrullah El Üveysî’nin Fatih civarında kiraladığı evde ziyarete açıldı. Bu evin yetersiz kalması sebebiyle I. Abdülhamid günümüzde Hırka-i Şerif Camisi Avlusunda kalan mekana bir oda inşa ettirdi ve Hırka-i Şerif burada 1780′den itibaren sergilenmeye başlandı.

 Ziyaretlerin yoğunlaşması üzerine bu oda da yetersiz kalınca Sultan Abdülmecid 1847 yılında Hırka-i Şerif Camisi’ni inşa ettirdi.

 Hırka-i Şerif günümüzde halen burada sergileniyor.

 Sorumluluğu ise Veysel Karanî’nin soyundan gelen ailede bulunmaktadır.

Top